Hoe zorg je ervoor dat je kind blij aan tafel komt zitten om te eten ondanks het feit dat hij of zij een ketogeen dieet volgt? Het is niet altijd makkelijk. Vooral als je net begint met het dieet. De smaken zijn anders en je kind dient vaak toch iets anders te eten dan de rest van het gezin. Toch is het belangrijk dat je kind eet.

Gelukkig zijn er een aantal dingen die je kunt doen om eten en aan tafel gaan leuk en gezellig te houden. Zo wordt ketogeen eten steeds leuker en aangenamer.

1. Maak klaar wat je kind lekker vindt

Eerst had ik de neiging om de hele tijd nieuwe gerechten klaar te maken voor mijn zoon omdat ik ervan uitging dat hij veel variatie nodig had en eten anders saai zou gaan vinden. Het resultaat was dat hij vaak niet wilde eten terwijl ik net zoveel moeite had gedaan om iets nieuws klaar te maken. Na jaren ketogeen koken voor mijn zoon is het voor mij duidelijk geworden: ik maak gewoon wat hij lekker vindt. Momenteel eet hij het liefst keto-pizza, spinaziequiche of gehaktbrood. Als hij iets op een gegeven moment zat is, geeft hij het wel aan. Dan ga ik weer iets nieuws verzinnen.

2. Presenteer het eten op een leuke manier

Een ander trucje dat ik vaak toepas, is om het eten op een leuke manier te presenteren. Met stukjes kaas en olijven kun je bijvoorbeeld een lachend gezicht maken. Verder kun je gebruik maken van leuke borden en schaaltjes en grappig bestek om alles net een leuke ‘touch’ te geven.

3. Maak eten wat lijkt op wat de rest van het gezin eet

Mijn zoon vindt het altijd leuk als zijn eten vergelijkbaar is met wat de anderen aan tafel eten. Vaak is het mogelijk om ongeveer hetzelfde klaar te maken als voor de rest maar dan met net wat meer mayonaise, boter of olijfolie. Ook zijn er voor populaire maaltijden vaak goede keto-alternatieven. Denk aan Konjac pasta en -rijst, ketogeen brood en bijvoorbeeld frietjes gemaakt van knolraap. 

4. Maak er een spelletje van

Als mijn zoon om een bepaalde reden weigert om te eten, maak ik er meestal een spelletje van. Bijvoorbeeld een hap voor Superman en dan een hap voor Batman, etc. Of elke keer als hij een hap neemt, dan mag er een speelgoeddier bij op tafel. Of al zingend eten. Of wie het eerst klaar is. Jij kent je kind en weet vast welk spelletje het eten aangenamer voor hem of haar kan maken.  

5. Smaken veranderen

Ik merk op dat het steeds makkelijker wordt. Met de tijd is de smaak van onze zoon veranderd. Zoete smaken vindt hij niet zo lekker meer. De kans is groot dat de smaak van  jouw kind ook verandert wanneer hij of zij opgroeit. Dat zal je vast merken; probeer dan de gerechten aan te passen aan de veranderde smaakvoorkeur.

6. Beloon met lekkers

Mijn zoon is gek op kaas. In de berekening van zijn maaltijden, bereken ik daarom vaak ook een plakje kaas. Dat krijgt hij dan als beloning als hij zijn hele maaltijd heeft opgegeten. Werkt hier erg goed als motivatie om zelfstandiger en net wat sneller te eten. Jouw kind heeft vast ook iets wat hij of zij super lekker vindt wat je kunt gebruiken als beloning…

Vanaf het moment dat we zijn begonnen met het ketogeen dieet hebben we met onze omgeving afgesproken dat ketogeen eten geen straf is en juist iets heel bijzonders dat speciaal wordt klaargemaakt voor onze zoon. Hij heeft zich hierdoor nooit gevoeld alsof het niet eerlijk of verdrietig was dat hij anders eet dan de andere kinderen. Hij krijgt juist iets speciaals voor hem, omdat hij het waard is.

Dit kan allemaal helpen om ketogeen eten en aan tafel gaan net iets leuker te maken. Toch zal dit altijd wat verschillen per kind. Ga na wat er bij jouw kind werkt en wat niet.

Artikel tot stand gekomen met Keto Cool. 

Overige