De meeste kinderen eten om 10 uur fruit of een cracker om de energievoorraad in de loop van de ochtend weer aan te vullen. Of het nou op school, thuis of op vakantie is: rond 10 uur krijgen kinderen trek in een tussendoortje. Bij onze eigen zoon die het ketogeen dieet volgt, merken we zelfs dat hij een beetje onhandelbaar en ongeconcentreerd wordt als hij om 10 uur niks te eten krijgt. Zodra zijn buik weer is gevuld, is hij weer in een goed humeur en heeft hij weer energie.

Verschillende ideeën voor ketogene tussendoortjes

Kant en klare 10 uurtjes

In de koelkast of in de diepvries heb ik altijd kant en klare 10 uurtjes staan voor de momenten waarop ik haast heb. Ze zitten in individuele bakjes en zijn al helemaal naar ratio en hoeveelheid benodigde calorieën voorbereid. Voorbeelden van kant en klare 10 uurtjes waar mijn zoon van smult, zijn:

Last minute 10 uurtjes

Het liefst geven we onze zoon verse ingrediënten. Op zijn koelkast hebben we een lijstje opgehangen met verschillende snel te bereiden 10 uurtjes. Daarbij staat per 10 uurtje ook hoeveel gram van welk ingrediënt hij nodig heeft om ervoor te zorgen dat hij de juiste hoeveelheid calorieën eet binnen de voor hem juiste 3:1 ratio. Zo hoeven we niet elke keer opnieuw te gaan rekenen. Om de paar maanden veranderen we de opties van dat lijstje. Nu staan er op dat lijstje de volgende 10 uurtjes:

  • 64 g aardbeien, 42 g slagroom, scheutje frambozen siroop (ratio 3:1, 160 kcal) 
  • 53 g frambozen, 41 g slagroom, scheutje frambozen siroop (ratio 3:1, 162 kcal)
  • 15 g Vache qui rit, 20 g zwarte olijven, 15 g macadamia noten (ratio 3:1, 178 kcal)
  • 28 g snoeptomaatjes, 12 g olijfolie, 17 g mozzarella (ratio 3:1, 160 kcal)
  • 12 g Goudse 48+ kaas, 12 g pecannoten, 13 g groene olijven (ratio 3:1, 157 kcal)
  • 29 g blauwe bessen geserveerd met mengsel van 29 g avocado, 10 g mayonaise en 7 g citroen (ratio 3:1, 163 kcal)

Wat is jouw favoriete 10 uurtje of die van jouw kind?

Natuurlijk zijn er nog veel meer mogelijkheden en ook afhankelijk van ieder zijn voorkeuren. Zoals bijvoorbeeld dat je alleen fruit en groenten van het seizoen wil gebruiken, of geen dierlijke producten gebruikt, of rekening dient te houden met allergieën of bepaalde culturele aspecten van voeding. Zelf laat ik mijn keuzes vooral afhangen van hetgeen mijn zoon in een bepaalde periode lekker vindt en probeer ik er ook voor te zorgen dat hij genoeg fruit en groenten binnenkrijgt. Gelukkig zijn er veel verschillende opties en kan er met slechts een paar ingrediënten toch behoorlijk veel gevarieerd worden door te spelen met verschillende combinaties en de ingrediënten leuk te presenteren.

Wij van KetoCafé zijn heel erg benieuwd naar jouw favoriete ketogene 10 uurtje of die van jou kind. Deel jouw 10 uurtjes eventueel via KetoCafé Facebook en inspireer zo andere ouders.