De herfst is alweer begonnen, de dagen worden korter en langzaam maar zeker komen Halloween, Sint-Maarten, Sinterklaas, Kerst en Oud & Nieuw er alweer aan. Feesten die in de donkere maanden van het jaar zorgen voor gezelligheid en warmte en waar de meeste kinderen erg naar uit kijken. Tegelijkertijd kunnen de feestdagen voor mensen een bron van stress zijn. Iedereen die aan de feestdagen meedoet, heeft naast de (vele) dagelijkse activiteiten dan nog veel meer te doen: een Halloween outfit vinden, lampions maken, cadeautjes kopen en inpakken, surprises en gedichten maken, de kerstboom kopen en versieren, een kerstdiner voorbereiden en ga zo maar door 😉.

Opbouw van spanning en hoe deze zo laag mogelijk te houden

Voor mensen die kinderen hebben die om medische redenen het ketogeen dieet volgen, is de stress meestal nog groter. Je wilt ervoor zorgen dat de feestdagen voor je kind net zo bijzonder worden als voor alle andere kinderen. Aangezien de feestdagen gepaard gaan met heel veel lekker eten, betekent dit dat jij (nog meer dan andere mensen) veel tijd in de keuken gaat doorbrengen om je ‘keto-kind’ ook feestelijke lekkernijen te kunnen serveren. Daarbij helpt de sociale druk niet. In tegendeel. Mijn eigen zoon heeft epilepsie en heeft rond de feestdagen bijna altijd meer aanvallen gehad. Op school, in de winkels, op straat en in de familie wordt de spanning behoorlijk opgebouwd. Het is vrijwel onmogelijk om je kind voor al die spanning te behoeden. Een aantal dingen kun je doen om de stress bij jezelf en bij je kind zo laag mogelijk te houden:

1) Wees goed voorbereid en begin op tijd

Door ruim op tijd te beginnen met de voorbereidingen voorkom je stress op het laatste moment. Bedenk van tevoren hoe je de verschillende feesten gaat vieren, welke ketogene maaltijden je voor je kind gaat koken en wat je (ruim) van tevoren al kunt doen. Probeer een goede planning te maken waarin je ook tijd overhoudt en inboekt voor rustmomenten.

2) Doe je feestinkopen waar mogelijk van tevoren

Plan welke inkopen je wanneer dient te doen. Cadeautjes, vormpjes, versieringen en cadeaupapier voor het keto-kerstdiner kunnen bijvoorbeeld al ruim van tevoren gekocht worden. Door bepaalde feestinkopen, zoals decoratie, online te doen kun je veel tijd winnen die je goed kunt gebruiken voor andere dingen zoals ketogeen koken. Wellicht gebruik je een aantal keto ingrediënten die je (ook) ruim van te voren online kunt regelen.

3) Rust, reinheid en regelmaat

Het is belangrijk om tijdens de feestdagen je kind hetzelfde ritme te laten volgen als normaal. Laat je kind op dezelfde tijdstippen opstaan en naar bed gaan en laat je kind op dezelfde tijdstippen eten.

4) Maak duidelijke afspraken met je omgeving

Wees duidelijk naar anderen toe. Geef aan wat jouw grenzen en de grenzen van je kind zijn en zorg ervoor dat die gerespecteerd worden. In plaats van een kerstdiner kun je bijvoorbeeld een kerstlunch organiseren, Sinterklaas kan in plaats van ’s avonds ook ’s middags gevierd worden en Halloween kan ook zonder snoep (zie de “switch witch” tip). Het is ook handig om van tevoren de verschillende feestmenu’s met je omgeving te bespreken. Zo kun je proberen om voor je kind iets klaar te maken wat erop lijkt en ruim op tijd beginnen met de voorbereidingen.

5) Vraag om hulp

Je hoeft niet alles zelf te organiseren en te doen. Jij moet ten slotte al zorgdragen voor je kind en voor het ketogeen dieet. Misschien kan iemand anders daarom bijvoorbeeld het kerstdiner voorbereiden voor de mensen die geen dieet volgen en zorgen voor een mooie tafel.

De feestelijke gelegenheden zijn dus na wat voorbereiding perfect af te stemmen op het ketogene dieet. Bedenk dat je niet overal aan mee hoeft te doen en dat niet alles perfect hoeft te zijn. Zo kan Sinterklaas ook een keertje zonder surprises gevierd worden en hoef je echt niet elke uitnodiging tijdens de feestdagen te accepteren. En misschien kun je met Oud & Nieuw met je gezin een leuke film kijken op de bank en op tijd naar bed gaan? Bedenk wat echt belangrijk is voor jou en je kind en besteed vooral daar aandacht aan. Zo maak je de feestdagen voor jezelf en je kind tot een zo groot mogelijk succes 😊.

Elisabeth en het KetoCafé team wensen jouw en je kind alvast mooie feestdagen toe.

Artikel tot stand gekomen met Keto Cool.