Sommigen zeggen dat het ontbijt de belangrijkste maaltijd van de dag is. Daarom doen we thuis vaak meer moeite voor deze maaltijd.

Zoals veel mensen zijn wij 's morgens meestal niet op ons best, we hebben haast... Om onszelf te helpen, hebben we besloten een lijst met ontbijtkeuzes op de koelkast te hangen, zoals we dat ook doen voor de snack van 10 uurtjes.

Per ontbijt staat op het lijstje hoeveel gram van welk ingrediënt onze zoon nodig heeft. Tijd om te gaan rekenen hebben we in de ochtend namelijk niet. Om de zoveel maanden veranderen we de opties van dat lijstje. Nu staan er op dat lijstje de volgende ontbijtjes die allemaal de 3:1 verhouding hebben en ongeveer 300 calorieën bevatten. De verhouding tussen ingrediënten en de hoeveelheid van ieder ingrediënt kan je aanpassen naar de ratio en hoeveelheid calorieën die zijn voorgeschreven voor je kind.

Snelle ontbijtideeën 

  • 4 g Griekse yoghurt (10% vet), 4 g hennepzaad, 17 g frambozen, 6 g Liquigen*, 62 g slagroom en 9 g KetoCal 4:1 LQ vanille*.
  • Een vruchtensmoothie met Griekse yoghurt : 52 g Griekse yoghurt (10 % vet), 80 g slagroom, 4 g Liquigen, 12 g aardbeien, 11 g blauwe bessen en wat kraanwater om het geheel vloeibaar te maken.
  • Liquigen cacaodrink
  • Tosti met 40 g Notenbrood, 15 g kaas 48+ en 8 g boter.
  • Een boterham met 40 g Notenbrood, 10 g roomboter en 12 g halfzoete aardbeienjam.

Ontbijtideeën wanneer je iets meer tijd hebt

  • Een kaasomelet met 50 g ei, 15 ml olijfolie, 10 g KetoCal 4:1 neutraal*, 10 g tomaat en 2 g Parmezaanse kaas
  • Een Belgische wafel met 42 g ei, 18 g Ketocal 4:1 neutraal*, 17 g slagroom, 5 g roomboter, 7 g water en 3 g kokosnootolie. Ik heb dit recept als inspiratie gebruikt en aangepast naar de ingrediënten die we in huis hebben en de ratio en calorieën die onze zoon nodig heeft.

Je kan verschillende recepten op KetoCafé als inspiratie gebruiken en aanpassen naar de ingrediënten die je in huis hebt. De KetoCalculator kan gebruikt worden voor de berekening van de correcte ratio en het aantal calorieën.

Extra tips voor een snel maar lekker ontbijt

  • Om tijd te winnen is het handig om in één keer veel smoothies te maken en deze in individuele porties in te vriezen. Een dag van tevoren haal je de smoothie uit de vriezer en in de ochtend heb je  zo een kant en klaar ontbijt. 
  • Het notenbrood maak ik in cupcake vormpjes. Ik maak dan 24 broodjes van 40 g per keer. Deze vries ik in en haal ik een dag van tevoren uit de vriezer. In de ochtend nog brood maken behoort wat mij betreft namelijk niet tot de mogelijkheden tenzij ik om 5 uur in de ochtend zou opstaan. Maar daarvoor is mijn nachtrust me te dierbaar.  
  • Op de website van Ketocafé staan heel veel andere recepten die voor ontbijtjes gebruikt kunnen worden zoals muffins, pannenkoeken en yoghurt

Artikel tot stand gekomen met Keto Cool. 

*Liquigen & KetoCal 4:1 LQ zijn voedingen voor medisch gebruik. Dieetvoeding bij medicatieresistente epilepsie of andere aandoeningen waarbij een ketogeen dieet nodig is.
Te gebruiken onder medisch toezicht. 

Overige