Het avondeten is een gezellig gezinsmoment waar iedereen ondanks ieders drukke agenda even samen kan zijn. Waar de belevenissen van de dag besproken worden en er samen wordt genoten van een lekkere maaltijd. Dat is het leukst als iedereen in het gezin ook min of meer hetzelfde te eten krijgt, dus ook voor iemand die een ketogene dieettherapie volgt. Gelukkig kunnen veel maaltijden aangepast worden, zodat het hele gezin toch ongeveer dezelfde maaltijd voorgeschoteld krijgt. Hierbij een aantal tips hiervoor:

Verhoog de hoeveelheid vet in het gerecht

Veel typische gezinsmaaltijden kunnen meer ketogeen verantwoord worden gemaakt door er extra vet aan toe te voegen. Bijvoorbeeld in de vorm van (room)boter, mayonaise, room, avocado, macadamianoten en/of extra scheutje olie. 

Serveer samen met een extra vet bijgerecht of dessert

Een andere manier om een maaltijd meer ketogeen te maken is door de hoeveelheid koolhydraten en eiwitten te compenseren door er een extra vet bijgerecht of dessert bij te serveren met een  hoge ratio. In het Engels wordt dit ook wel een “fat bomb” genoemd. Bijvoorbeeld slagroom met ketogeen verantwoordde zoetstof etc. 

Keto varianten voor koolhydraten

Voor veel ingrediënten bestaat er een variant die wel in het ketogeen dieet past. Zo kun je rijst vervangen met bloemkoolrijst, spaghetti vervangen met courgette spaghetti, pizzadeeg maken van macadamianoten, brood voor een hamburger vervangen met grote slabladeren en ga zo maar door. 

Het ketogeen dieet als basis voor de hele familie

Het is natuurlijk ook mogelijk om als gezin wat minder koolhydraten te eten. Het keto menu kan dan als basis dienen voor het hele gezin. Voor de rest van het gezin moet de hoeveelheid vet dan wel flink naar beneden worden geschroefd. Daarvoor in de plaats kan de rest van het gezin bijvoorbeeld extra eiwitten krijgen, bijvoorbeeld in de vorm van kaas of vlees. 

Voorbeelden hoe wij dat thuis voor onze zoon met ketogeen dieettherapie toepassen zijn:

  • Een omelet met extra veel slagroom
  • Een tosti met keto brood
  • Een hamburger met slabladeren in plaats van brood
  • Een pizza met een bodem van macadamianoten in plaats van normaal pizzadeeg
  • Courgette spaghetti in plaats van gewone spaghetti met een Carbonara saus.
  • Vissticks maar dan met extra veel mayonaise
  • Konjac spaghetti met een Bolognaisesaus met extra veel olijfolie

Er zijn verschillende mogelijkheden om, ook in een gezin waarin iemand het ketogeen dieet dient te volgen, een maaltijd opgediend krijgt wat lijkt op wat alle familieleden eten. Het vraagt wat tijd, rekenwerk (om de aanpassingen te maken) en creativiteit. Uiteindelijk wordt het steeds makkelijker en is het zeker de moeite waard. Want gedeelde vreugde is dubbele vreugde en daar gaan we voor.

Overige