In september 2021 is het 4 jaar geleden dat we begonnen zijn met het medisch ketogeen dieet voor onze zoon die toen 3 jaar oud was. Hoewel het in het begin heel moeilijk was, zijn we blij dat we hebben doorgezet. Dankzij het dieet heeft Naois veel minder aanvallen en is hij ook veel alerter geworden.

Digitale ondersteuning

Toen wij begonnen met het dieet stond het medische ketogeen dieet als dieettherapie bij epilepsie nog in zijn kinderschoenen maar tegenwoordig zijn er gelukkig steeds meer hulpmiddelen, recepten en informatieve websites die ouders kunnen raadplegen voor hulp en ondersteuning.

  • Zo zijn er op deze KetoCafé website allerlei heerlijke recepten te vinden en is er ook een KetoCalculator om te helpen met het berekenen van recepten en maaltijden.
  • Ook hebben verschillende ouders van kinderen met epilepsie hun recepten via websites beschikbaar gesteld. Bijvoorbeeld Keto Cool waarop de recepten in het Nederlands, Engels en Frans staan.
  • Op Facebook zijn er verschillende Nederlandse en Engelse besloten groepen voor gebruikers van ketogeen dieettherapie bij epilepsie waar je ook terecht kunt met je vragen en waar je best veel informatie kunt vinden.
  • De Engelstalige websites van Matthews Friends en van de Charlie Foundation bevatten veel nuttige informatie over het dieet, wat het inhoudt en ook met veel lekkere recepten. Met name dit filmpje over de verschillende soorten medische keto diëten is een aanrader.

Maak het je makkelijk, ook in het begin

Op het moment dat je kind gaat beginnen met het dieet, raad ik aan om het jezelf eerst zo makkelijk mogelijk te maken. Aanvankelijk kun je gewoon het plan volgen dat door de diëtisten van het ziekenhuis wordt meegegeven. Ze geven een aantal recepten mee en vertellen je ook precies wat jij per maaltijd voor je kind kunt klaarmaken. Ook kun je in het begin regelmatig bellen met het ketoteam en vragen om informatie, ondersteuning en verduidelijking bij twijfels. Ik schrok in het begin zelf bijvoorbeeld heel erg van de hoeveelheid vet die ik aan mijn kind moest geven. Ook vond ik de hoeveelheid groente en fruit dat ik kon gebruiken, veel te weinig. Maar kinderen die het dieet volgen krijgen extra vitamines. Nu, 4 jaar later kan ik zeggen dat onze zoon Naois bijna nooit ziek is geweest en nog steeds netjes op de lijn staat van het Nederlandse gemiddelde wat groeien en gewicht betreft.

In het begin had ik de neiging om alles meteen te willen begrijpen en probeerde ik voor iedere maaltijd iets anders voor mijn zoon klaar te maken. Vaak vond hij het dan niet lekker en had ik alle moeite voor niks gedaan. Bovendien moest ik op die momenten 'last minute' iets anders bedenken wat enige paniek veroorzaakte. Ik raad daarom dus toch een andere strategie aan :

  • Als er iets is wat past in het dieet en dat je kind lekker vindt dan kun je in een keer een grotere hoeveelheid van dat gerecht maken. Zo heb je in noodsituaties ook altijd iets achter de hand.
  • Ik vries elke portie dan in een aparte kleine doos in en haal het gerecht een dag van tevoren uit de vriezer. Dat werkt als je iets klaar maakt waarvan elke hap dezelfde verhouding heeft. In ons geval 3:1. 
  • Met name kleine kinderen houden vaak van herhaling en hebben meestal geen zin om allerlei nieuwe dingen te proeven. Dat komt in dit geval goed uit. Ik zou zeggen: "Maak er gebruik van".

Handige producten in juiste verhouding

Jammergenoeg zijn er nog steeds niet heel veel kant en klare producten op de Belgische markt die voldoen aan het strikte medisch ketogeen dieet. Maar gelukkig zijn er wel een paar producten die in ieder geval precies de 3:1 verhouding hebben. Bijvoorbeeld stukjes kokosnoot of een cracker met mayonaise en avocado. Onze zoon vindt beide heerlijk en ik schroom er dus niet voor om hem als maaltijd een van die 2 producten te serveren. Ook maak ik veel gebruik van macadamia noten die je online kunt bestellen en olijven. Die zijn vetter dan nodig is, wat betekent dat je bijvoorbeeld ook nog een paar kerstomaatjes of aardbeien kunt geven. Koken is dan niet eens nodig.

Rustig aan en zet door

Ik begrijp vanuit mijn ervaring heel goed hoe moeilijk en spannend het voor ouders aanvankelijk is om met een medisch ketogeen dieet te beginnen. Maar doorzetten is echt de moeite waard. Voor je kind doe je alles. En hopelijk helpen deze tips en alle informatie, ondersteuning en middelen die er tegenwoordig zijn om rustig aan en zonder paniek met het dieet te starten. Als ik het kan, kan jij het ook.